Torta Emanuela

Torta Emanuela

Torta Emanuela

Opis

Jedna odlična sirova torta s naglaskom na ljubičasto! A tko ne voli ljubičasto u kombinaciji s čokoladom?

Sastojci

Kora:

  • 80 g badema
  • 160 g lješnjaka
  • 100 g suncokretovih sjemenki
  • 150 g datulja
  • 50 g kokos mrvica (brašna)

Krema:

  • 200 g indijskih oraščića
  • 150 g datulja
  • 250 g šumskog voća
  • 1/2 žličice praha vanilije
  • 200 do 500 ml vode (u kojoj su se namakale datulje)

Čokolada:

  • 50 g kakao maslaca
  • 20 g kakao praha
  • 30 ml agava sirupa
  • 1 žlica rogača u prahu

Upute

Napomena: ako želite u potpunosti sirovu tortu preskočite korake termičke obrade sastojaka!

Kora

  1. Namočite u vodi bademe i lješnjake zajedno, a suncokretove sjemenke, indijske oraščiće i datulje odvojeno. Neka stoji barem nekoliko sati.
  2. Procijedite  i isperite orašide i sjemenke. Datulje ostavite u vodi.
  3. Bademe i lješnjake postavite na papir za pečenje na široki pleh i pecite 15ak minuta na 180 stupnjeva s ventilacijom.
  4. Znat ćete da su gotovi kad lješnjaci iznutra imaju blago zlaćanu boju te se lako guli kožica.
  5. Da biste ogulili kožicu stavite manju količinu lješnjaka u suhu krpu i masirajte rukama. Čiste lješnjake i bademe (s kožicom) stavite u multipraktik.
  6. Blendajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu.
  7. Dodajte datulje jednu po jednu uz malo vode po potrebi. Povremeno postružite rubove i vratite smjesu na oštrice. Ako je previše smjese za odjednom, radite ju u više puta.
  8. Prebacite smjesu u veću zdjelu i dodajte kokos mrvice te promiješajte rukama.
  9. U kalup za tortu po izboru (ja sam koristila 28 cm u promjeru) stavite onaj papir za pečenje samo s čiste strane.
  10. Na dno kalupa dobro utisnite koru i stavite u zamrzivač.

 

Krema:

  1. Indijske oraščiće, bobičasto voće, datulje, vaniliju i malo vode stavite u blender. U početku možete staviti i manje datulja pa ih dodavati po ukusu.
  2. Blendajte i ako je pregusto dodajte vode od datulja.
  3. Krema bi trebala biti gustoće pudinga te dosta slatka jer je kora više gorka.
  4. Kremu prelijte preko kore, poravnajte i udarite kalupom o tvrdu podlogu kako bi mjehurići izlašli i kako bi se površina ujednačila.
  5. Oprezno vratite kalup u zamrzivač i ostvite u vodoravnom položaju.
  6. Ostavite preko noći (bar 6 h) u zamrzivaču.

 

Čokolada

  1. U vatrostalnoj posudi rastopite kakao maslac.
  2. Dodajte agava sirup i pomiješajte.
  3. Dodajte kakao i rogač. Pomiješajte.
  4. Čokoladom ukrasite zamrznutu tortu.
  5. Vratite na još sat do 2 u zamrzivač.

Napomena: Čokolada će se brzo stvrdnuti jer je torta jako hladna!

 

Podijeli s Drugima
Share on facebook
Share on pinterest
Share on reddit
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Nutritivne Informacije

Kalorije

Kalorije: 623.5 kcal

Masnoće

Masnoće: 42.4 g
Zasićene Masnoće: 8.8 g
Kolesterol: 0 mg
Omega 3: 0.1 g

Ugljikohidrati

Ugljikohidrati: 56.3 g
Vlakna: 12.7 g
Šećer: 32.9 g

Nutritivne Informacije

Proteini

Proteini: 14.7 g

Minerali

Sol: 20.5 mg
Kalcij: 9 %
Željezo: 25 %
Magnezij: 52 %
Kalij: 30 %

Vitamini

Vitamin A: 1 %
Vitamin C: 0 %
  • Sve navedene informacije u tablicama odnose se na jednu porciju!
Slika Jela
Torta Emanuela
Autor
Viktorija Jakšić

Viktorija Jakšić

Mnogima znana i s Youtube kanala Viktorija PBB, ali i kao autorica slasnih recepata na blogu te korisnih savjeta o zdravlju. Certificirani Detox Specialist od strane svog mentora Dr. Morsea. Glavna želja i misija joj je educirati ljude kako se mogu sami brinuti o sebi i svom zdravlju te osnovati svoj centar za edukaciju o zdravlju u Hrvatskoj.
Novi Recepti